آشنایی با راکتور استیل
راکتور استیل به نوعی در شکل و شمایل خود یک ابر دستگاه محسوب می شود که در صنایع گوناگونی کاربرد داد. عموما از راکتورها در قالب یک مخزن نام برده می شود که در حجم بالایی قادر است ترکیبات جدیدی را بر پایه مواد اولیه ای تولید کند.
در واقع بر اساس اینکه برخی از کسب و کارها دارای وسعت بالایی از تولید هستند، وجود راکتورهای استیل در ابعاد و سطوح بزرگ به آن ها در تحقق امر تولید کمک می کند.
جالب است بدانید که راکتورها نیز مانند میکسرها، دستگاه هایی از نوع مخلوط کن هستند، با این تفاوت که ابعاد وسیعی دارند و عموما برای فرآیندهایی در نظر گرفته می شوند که در دستگاه های کوچک قابل اجرا نیست.
در این بخش ما به بررسی این ابر دستگاه ها با نام راکتورهای استیل خواهیم پرداخت. بدون شک شناخت این غول صنعتی می تواند برای کسانی که اهل کارهای بزرگ هستند بسیار مناسب باشد.
تعریفی مشخص از راکتور استیل
راکتور استیل، نوعی مخزن بزرگ است که در آن برای انجام فرآیند های بزرگ و گوناگون، می توان واکنش های ترکیبی و حتی واکنش هایی متفاوت ایجاد کرد. در حقیقت برای آن که واکنش های قابل اجرا در راکتور، به منظور ایجاد تغییر در ماهیت فیزیکی مواد صورت بگیرد، لازم است تا ماهیت ظاهری و اصلی سیالات داخل دستگاه نیز دستخوش تغییراتی اساسی شود.
بر اساس تعریف بالا، راکتورهای استیل قابل استفاده در صنایع کوچک و بزرگ هستند.
در راکتورها، یک میکسر داخلی قدرتمند وجود دارد که همانند سایر میکسرها در ابعاد کوچک، از جنس رایج استنلس استیل ساخته شده است. بدون شک این جنس به سبب این که در مقابل عوامل خوردنده مقاومت خوبی دارد و در موارد بهداشتی بسیار مطمئن است، می تواند به شدت کارآمد و مناسب باشد.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد در راکتورهای استیل، مرتبط با استفاده از تعداد جداره هایی بیش از یک جداره در بدنه این دستگاه است. در واقع به سبب طراحی خاصی که ساختار کلی این دستگاه ها می طلبد، طراحی آن ها در قالب دو جداره بسیار رایج است. در ادامه توضیح بیشتری در این باب خواهیم داد.
راکتور دو جداره
اصلی ترین دلیل بهره گیری از طراحی دو جداره در راکتور استیل مرتبط با نیازی است که مواد ریخته شده در داخل این دستگاه لازم است تجربه کنند. در واقع موادی که درون راکتور ترکیب می شوند، اغلب دارای ماهیتی هستند که لازم است حرارت نیمه مستقیم به آن ها وارد شود.
در برخی موارد نیز به سبب ساختار متفاوت بعضی از مواد های اولیه، از سیستم حرارت دهی نیمه مستقیم نیز استفاده می شود. اما به طور کلی برای رساندن حرارت به یک ماده یا مجموعه ای از مواد در راکتورهای استیل، از دو مدل حرارت دهی زیر بهره گرفته می شود:
- حرارت دهی غیر مستقیم از طریق دو کویل داخلی و یک کویل خارجی
- حرارت دهی نیمه یا غیر مستقیم از طریق نصب مشعل در زیر راکتورهای استیل.
کاربردها و مزایای راکتورهای استیل
به شکلی اساسی وقتی صحبت از مزیت های راکتور استیل می شود، ما با موارد زیر طرف هستیم:
- کارکرد و کاربری آسان نسبت به سایر دستگاه های پیچیده صنعتی
- در راکتور علاوه بر کتل، مبدل حرارتی نیز قابل حذف است
- راکتور استیل به تنهایی می تواند فقط به عنوان یک میکسر عمل کند
- در راکتورهای استیل امکان تقطیر در انواع مختلف وجود دارد
- راکتورها در مقایسه با سایر ابردستگاه های رایج، بدون خطر هستند
- برش گیری راکتورهای استیل، بسته به نوع فرآیند می تواند در دو فاز باشد.
برای درک بهتر مزیت های بالا، لازم است بدانید که راکتور استیل دقیقا در چه صنایعی استفاده می شود. این صنایع نیز به شرح زیر است:
- صنایع رنگ سازی (تقطیر ضایعات رنگی)
- صنایع چسب سازی
- صنایع الیافی
- الکل سازی
- صنایع دارویی
- میعانات گازی
- روغن سازی برای روغن پایه، روغن مایع و روغن کنجد
- صنایع شیمیایی
- صنایع رزین سازی
- صنایع غذایی
- صنایع پلیمری
- نفت سفید
- استر
در واقع با در نظر گرفتن ماهیت مواد قابل میکس و ماهیت آن ها، میکسرها یا راکتورهای استیل را باید به عنوان یکی از پر کاربردترین دستگاه ها در صنایع کلان معرفی کرد.
در نتیجه…
اگر در صنعتی مشغول هستید که ساختاری کلان را می طلبد، بدون شک وجود یک راکتور استیل قطعی است. این دستگاه به دلیل اینکه که عموما کاربری بیشتری به نسبت سایر میکسرهای رایج دارد، حتی در کارگاه های نسبتا بزرگ نیز استفاده می شود.
جالب است بدانید که علاوه بر صنایع ذکر شده در این بخش، استفاده از راکتورها در صنعت هایی چون نفت و میعانات گاز نیز بسیار حائز اهمیت است. در واقع استفاده از این دستگاه علاوه بر این دو صنعت بزرگ، در تولیدات دارویی، غذایی، پلیمری، الکل سازی و غیره نیز بسیار رایج است.
با این حساب برای سخن گفتن از ابر دستگاه استیل، لازم اطلاعات وسیع تری در اختیار داشته باشید. به منظور کسب این اطلاعات، کافی است با ما در شویا صنعت تماس برقرار کنید.
ثبت ديدگاه